Esperantovärlden består av människor från alla möjliga kulturer. I mötet dem emellan har det uppstått en egen "esperantokultur" som till stora delar står på tre ben; språkintresset, konsten och arbetet för esperanto. "Det händer saker när människor träffas" är nästan en plattityd, men dock sann. Esperantister tycker om att träffas, både privat, på "träffar", kongresser, seminarier, konferenser och kurser. Det pågår alltid något esperantoarrangemang någonstans på klotet varenda dag, året runt.

Evenemangskalendrar

I kalendern på Esperantoförbundets hemsida samlar vi evenemang för vårt eget närområde, dvs Sverige med omnejd samt större internationella arrangemang som intresserar många esperantister. En annan källa till info är ungrarnas kalender.

Organisationer

Det finns en mängd organisationer över hela världen vars främsta uppgift är att främja språket och sprida kunskap och användning. Tyvärr drunknar många försök att nå ut i den veritabla störtflod av information som finns idag. Esperantorörelsen är ingen penningstinn rörelse med rika mecenater (men om du är en sån är du hjärtligt välkommen!). Här ska vi göra vårt bästa för att länka till så många av dem som möjligt.

Musik

Esperantister uttrycker sig gärna på sitt språk. Det märks på floran av böcker, både på och om språket. Musiklivet är också levande. Faktum är att svenska och nordiska krafter har varit i framkant sedan 80-talet, med band som Amplifiki, Persone, Martin kaj la Talpoj och på senare år La Perdita Generacio. På 80-talet var ett par i Slovakiens motsvarighet till det gamla pudelrockarbandet Europe intresserade av esperanto. Det utmynnade i en nyinspelning av deras stora hit-skiva i översättning till esperanto. Det tyska bandet Freundeskreis har också sjungit internationellt. Organisationen Vinil-Kosmo är och har varit drivande för att göra unga esperantomusiker i pop-rock-r'n'b-rap-branschen synliga.

Film

Det har även gjorts film på, om och med esperanto. Bland de första var Charlie Chaplin som lät alla skyltar i filmen Diktatorn vara på esperanto. Captain Kirk – William Shatner – var med i Inkubus, en skräckfilm inspelad med amerikanska skådisar som (tyvärr) försökte prata esperanto, utan att vara särskilt insatta i ämnet. Den är med nöd och näppe sebar, men hamnar helt klart på kuriosa-toppen.

Under senare år har det kommit en del kortfilmer av esperantister. Det hålls även tävlingar om Bästa kortfilm och liknande. På JuTub' går det att hitta en hel del, varav vi ska försöka lista det bästa här.

Litteraturen

Detta är den kulturyttring som haft längst tid på sig eftersom det skrivits böcker på och om esperanto sedan den första läroboken kom 1887. Det finns till och med flera esperantobibliotek runt om i världen. Göteborgs stadsbibliotek har specialiserat sig en smula på nationell nivå, men även Esperantoförbundets bibliotek existerar, mer eller mindre arkiverat, i Lesjöfors. Tanken är att det ska gås igenom, hamna på lämpligt ställe och kunna vara en källa till nytta och nöje. Det officiella Esperantobiblioteket finns i Wien.

Bara i Sverige finns flera bokförlag som ger ut esperantolitteratur. Det största är Esperantoförlaget – Eldona Societo Esperanto – som dessutom förmedlar böcker av några mindre förlag som Progreso, LiteraTuro och andra. Böcker finns att köpa i Esperantoförlagets mycket enkla nätbutik. Men esperantoböcker finns också att hitta hos exempelvis Adlibris och andra större bokhandlar på nätet.

Bland kuriosa i bokvärlden finns Alfred Nobels skönlitterära verk Nemesis som bara gavs ut i ett fåtal exemplar, varav alla utom två brändes. Den kom ut i en svensk-esperantisk dubbelutgåva för några år sedan och säljs fortfarande.

Du har just fått en present!

Upphovsmannen till esperanto gav sin uppfinning till jordens alla människor.

Grattis!

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på esperanto och vill få veta när det händer något intressant? Prenumerera här.