Även om esperanto är så mycket lättare, så har det ändå sina egna regler. Det finns fortfarande "rätt" och "fel". Ibland verkar nybörjare ha intrycket att språket är så lätt därför att man "kan göra som man vill", men det är en villfarelse.

Här gör vi vårt bästa för att samla ordlistor med esperanto. Det är allt från vår egen svensk-esperanto-ordbok som funnits på nätet sen mitten på 90-talet, till ordlistor på andra språk än svenska och fackordlistor för till exempel teknik. Om du känner till en ordlista som du tycker är bra, men som saknas här, snälla - tipsa oss! I texten nedan finns länkar till ordlistorna. I menyn bredvid hittar du länkar respektive ramar där du kan se och använda dem fast du blir kvar här på vår hemsida.

Esperantoord

Det ursprungliga ordförrådet i esperanto uppgick till ca 800 ord. Det låter inte mycket, men täcker in det mesta i en vanlig människas vardag. Man använder inte mer än ca 300-600 ord en vanlig dag. Utvecklingen har gått framåt sedan Zamenhof släppte den första läroboken och idag finns det många fler ord. Den bästa källan till orden är Plena Ilustrita Vortaro på nätet - PIV. Den är helt på esperanto, men om du vill bädda in dig i upplevelsen av språket så är det rätt ställe att börja. Fast man måste skaffa konto och logga in för att hitta några ord...

En lite lättare start är vår egen ordbok. Där kan du skriva in svenska ord i rutan och få listor på esperanto. En ny ordbok är "på gång" och har så varit i åtskilliga år eftersom det är ett ambitiöst projekt som tar sin tid. Exakt hur den kommer att göras tillgänglig är ännu oklart.

När vi översatte programmet för att göra den här hemsidan valde vi att göra en egen ordlista som vi kallar Teknika vortaro. Det var nödvändigt eftersom flera samarbetar och vi behöver komma överens om vad olika saker ska kallas, för att inte skapa mer förvirring än nödvändigt. Än så länge ligger den ordlistan på en privat sida, men kommer att bearbetas och snyggas till när vi har kommit igenom arbetet.

Det är inte första gången esperantister har ställts inför det problemet. Det finns många grupper som ägnar sig åt att samla på ord för olika fackområden. När det gäller datorer och internet är Komputeko den största. Det är en samling av flera tidigare ordlistor som skapats för olika datorprojekt. Olika program använder ju olika benämningar, och det är inte alltid kristallklart vad de bör översättas till. En rysk sida med över 2500 datortermer finns också. Det finns esperantoöversättningar till

Linux - KDE - Ubuntu (ska enligt rykten finnas)

Firefox

OpenOffice

Joomla

Drupal

Du har just fått en present!

Upphovsmannen till esperanto gav sin uppfinning till jordens alla människor.

Grattis!

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på esperanto och vill få veta när det händer något intressant? Prenumerera här.

Länkar till ordlistor