Myten

"Esperanto saknar litteratur."

Sanningen

Även om det bara hade funnits en enda bok på esperanto, så skulle påståendet vara falskt, men sedan den första boken gavs ut 1887 har det bara kommit fler och fler. Idag finns över tiotusentals titlar på esperanto – en del källor säger 25 000, en del 40 000 – både översättningar från andra språk, men också en mängd originallitteratur och fler ges ut varje månad. Det finns även exempel på böcker som kommit i original på esperanto, för att sedan översättas till olika nationalspråk.

Den här lögnen fick en rejäl skjuts framåt för cirka 20 år sedan när TV sände "Fråga Lund" och professor Bengt Berg fick en fråga av Kjell-Olof Feldt angående esperanto. Professor Berg hävdade att esperanto saknar litteratur, utan att veta att det finns ett ständigt ökande utbud av böcker inom alla möjliga områden i hela världen, samt att det på flera platser finns bibliotek med esperantolitteratur. 

Källor till esperantolitteratur

I Sverige har Göteborgs stadsbibliotek den enskilt största samlingen av esperantolitteratur. Med Kungliga Bibliotekets söktjänst Libris kan man hitta och låna böcker från samtliga offentliga bibliotek i Sverige. Besök Libris.

Bretaro betyder "bokhylla" och är en sajt där man kan ladda ner esperanto-litteratur i e-form.

Österrikes nationalbibliotek har sedan 1929 en avdelning kallad "Esperantomuzeo" i Wien där esperantolitteratur samlas på olika sätt. De tar även emot skannade dokument.

I Wikipedia finns en lista med fler esperantobibliotek världen runt.

Köpa böcker kan man göra på flera ställen. Mycket finns att köpa på t.ex. Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus, men även via nätet från Universala Esperanto-Asocio och andra esperantoorganisationer och -förlag i världen. I Sverige finns Esperantoförlaget som gett ut såväl läroböcker som skönlitteratur.

Du har just fått en present!

Upphovsmannen till esperanto gav sin uppfinning till jordens alla människor.

Grattis!

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på esperanto och vill få veta när det händer något intressant? Prenumerera här.